Thursday, April 28, 2011

Bergabung , Meletop , Pommmmmmm ! :D

hye koranggg~~
apa kabar ? sehat tak ?
heeeeee ...
26/4 aritu ,
intanBESA,intanKECIK,intanKUNTAN,serta MEK telah pergi ke MID..
*maaf ayat skema ! hahaha !
pegi sane nk belikan o'o hadiah befday ...
hadiah ape ? korg tnye lah girlfie dea ehh :D *mcm korg thu :)
sgt best ble dpt kua same2 lg ngn korang ...
korg tgok lah gmba ehh :)
have fun :)


Kami Bersama :)


wooo ! static jee :D


credit to me :)


aww aww !


Mek , Mek :D


Love This Pic So Much ...


Ni gmba sblm pegi Mid :)

oke lah , byeeeeeeeeeeeeeeeee ...

nota kaki : seronok sgt kuar ngn dorg :) nti kuar lg ehh ....

Lagu blog ni utk awak^^

Lagu blog sy yg bru bih ay dedicated to him :)
hope he will like it~

nota kaki : sy thu sy moody ngn awk , sy mintk maaf :(
harap kite still bole kwn mcm sblm nih ......

Tuesday, April 26, 2011

KALAH ??????????

saya terpaksa akur , negeri sy KALAH !!!!
geram je rse nih , nseb baek xtgok kan ! huhuhu !
so , ape bole buat .
terime lah hakikat kan .
perjanjian da dibuat , kene turuti .
byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :(

nota kaki : entry pendek sbb saket hati ! hahaha :D

Monday, April 25, 2011

Selamat Pagi Kuala Lumpur -_-''

huarghhhhhhhhhhhhhhh ! hahaha !
awl seh aku bgn pg nih ,
pkul 7 da bgn . nk pegi kelas ke cik intan !
muahahahah ! *bgn awl sbb denga roomate potpet potpet :D
bgn awl jgk sbb bising sgt lah ...
yela ! bilik tepi jalan kan . erghhhhh ! :D
arini mybe xde klas KOT !
hahaha , malas betol nk pegi klas nih ,
mood nk msok klas belom ade lg nih , hohohoho !
oke lah , byeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

nota kaki : entry pendek pg nih , sbb xde idea ! hahaha ! -.-'

Sunday, April 24, 2011

terkene abis aku !

selamat malam korang ...
belom tido lg ?
sy xtido lg , bru lepas borak dgn bdk tuh !
nk cite nih , disebabkan sy sala 1 huruf jeh , teros kene abis2an dgn bdk tuh tdy.. 
erghhhh ! geram betol lah !
nk thu lebih lnjut , tgok gmba nih .
tgok ape yg dea post kt fb ...


Klik utk 100 kali pembesaran :D

da la ckp sy jual bnde yg xwujud , 
pastu nk bg free bnde yg xwujud tuh !
huhuhu , kalau bg bnde yg btol2 wujud xpe gak kan ! hahahaha !

oke lah ,, nk tido ! esok kene bgn pg , kene tlg mama ape yg ptot...
yela , nk blek kolej dah kan !
erghhhhh ! tak suke ! 
byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D

nota kaki : jgn marah ye awk ! nti cepat tua ! hehehehe :)

Saturday, April 23, 2011

rambut baru!hoyeahhhhh!

hehehehe !
ape2 pon gelak dulu,sebab ati tgh senang!
senang sbb ape?
sbb dpt rmbut baru lah...
dgn rse berat hati, sy suda potong rmbut hari nih !
tpi xpendek sgt ...
nseb baek lah amoi cntek saloon tuh pndai cut rmbut sy nih .....
cntek woo dea buat ! heeeeeee :)
thx sis evonne :)
maaf lah tak dpt nk msukkan gmba...
xbole nk BIRUTOOTH gmba kt lappy :(
sedehhhhhh ! sobs sobs sobs !
sbb sedih tahap pig , entry sumeh pendek2 jeh !
byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :(

p/s : syida , xdpt lah nk msokkan gmba rmbut bru .. lappy wt hal :( nti tgok ble naek kolej yeee :)

tomorrow`last day :(

korangggggggggggg !
esok last day dekat umah !
OHHHEMMMMGEEEEE~~
nak cuti lg lah!
sy akn rindu sumeh kt umah nih!
bag ape sumeh pon xkemas lg...
siyes rse mls gile nk kemas brg!

oke lah korang , byeeeeeeeeeeeeee -.-''

"CONTEST SEMUA TENTANG 4"

As salam Korang sumeh !
kali ni sy di tag lg oleh cikeiza kite :)
time kasih lah sbb tag sy yeeeee :)


Klik Banner Utk Join :)

oke , mari mulakan contest ini ^^

4 PERKARA DESCRIBE ABOUT YOURSELF :
*budak debab
*gegurl :D
*anak sulung
*suke gelak kuat2

4 NAMA MANJA KAMU:
*intan
*kakak-sebab anak sulung kan
*debab
*eira-abah jep pgl sy cmni

4 PERKARA BAIK YANG KAMU BUAT HARI INI:
*tolong mak basuh kain
*tolong abah isikan borang
*hanta adik2 pegi kelas piano
*berdoa agar keluarga sy sentiase mendapat keberkatan,amin :)

4 TEMPAT YANG NAK SANGAT PERGI:
*mekah-bawa mama ngn abah
*syurga-insyaallah
*paris-honeymoon
*LA-shopping

4 BENDA WAJIB BAWA KALAU KELUAR:
*wallet-semestinya lah , ade `ic,lesen,duit segala dlm tuh`
*handphone-HARUS BAWA
*lipbalm
*sapu tangan @ tisu-sy ni kuat bepeluh

4 PERKARA TERAKHIR KAMU BUAT SEBELUM JOIN CONTEST INI:
*pegi gunting rambut
*pegi melawat rumah jiran
*facebooking
*blogwalking

4 ORANG PALING KAMU SAYANG DI DUNIA INI:
*family saya sendiri
*diri saya sendiri
*BESTIE saya
*kawan2 saya

4 JENIS RAGAM MANUSIA KAMU JUMPA HARI INI:
*amoi saloon-baek,ramah,banyak cakap.borak je sepanjang saya kt saloon tuh
*budak2 maen bola kat padang asrama
*jiran yg malas nk kemas umah-umah penuh taik kucen,busukkkkkkkkkkkk!
*budak toet merajuk

4 MISI YANG MESTI KAMU CAPAI DALAM TAHUN INI:
*nak kuruskan badan-mudah2an dpt
*nak dpt pointer yg lebih baek-insyaallah
*tunaikan ape saje yg abah dan mama nak
*nak ade ramai lg kawan

4 HABIT BURUK KAMU:
*suke bangun lambat
*cepat pelupa
*kuat mara-nadia yang jdi mangse
*kuat merajok

4 PERKARA YANG KAMU FOBIA:
*segala binatang yg ada dlm dunia nih-semut`kerengga`nyamuk`lalat je yg sy xtakot
*kene kejar dgn anjing gila
*kene kejar dgn org gila
*dengar siren polis,ambulan,bomba-lagi2 bile tgh drive , denga siren 3 nih kan

4 SEBAB JOIN CONTEST INI:
*ditag oleh kawan sy
*amanah , kene lakukan
*saja cuba2 nasib-kot menang
*mengisi masa lapang

5 ORANG YANG SAYA TAG:
cikNELLY
cikDEELA
cikPIEQA
cikEKA
encikMAS

Friday, April 22, 2011

Harga Diriku , Lucky , Cinta , Grenade

Bila Kamu Tak Lagi Denganku,
Ku Tak Tahu Apa Tuk Jalani Hidupku...
Bila Memang Kau Pergi Dariku,
Ku Tak Ada Lagi DiDunia Ini...
Bukan Ku Tak Punya Harga Diri,
Tapi Diri Mu Begitu Bererti,
Kau Lah Nafasku Engkau Harga Diriku,
Mengerti Akuuuu...:)

Boy I Hear You In My Dreams,
I Fell Your Whisper Across The Sea,
I Keep You With Me In My Heart,
You Make It Easier When Life Gets Hard...
I'm Lucky I'm In Love With My BestFriend,
Lucky To Have Been Where I Have Been,
Lucky To Becoming Home Again...:)

Tarikanlah Tarian Cintamu,
Seindah Gelombang,
Terbanglah Bersama Dirimu,
Menuju Langir Biru...
Teriakkan Kata Cintamu,
Sedahsyat Halilintar,
Melayanglah Bersama Dirimu,
Melintasi Samudra...:)

Easy Come Easy Go,
That's How Just You Live, Oh
Take , Take , Take It All,
But You Never Give...
Should Of Known You Was Trouble From The First Kiss,
Why Were They Open...
Gave You All I Had,
And You Tossed It In The Trash,
You Tossed It In The Trash, You Did...
To Give Me All Your Love Is All I Ever Asked,
Cause What You Don't Understand Is,
I'd Catch A Grenade For Ya...:)

Kimita Touku Kitemo Kiminoi Shuaga Sinagaru Tala,
Shiniteruyo...:)

Thursday, April 21, 2011

thx to Deela Ashrawi :)

hyee koranggg ! 
arini sgt hepi ...
heeeeee , tdi mintk tlg deela utk buat kan header utk sy !
yelaaaa , sy nih xreti buat header sendiri :D
al maklumlah , blogger bru ! hahahaha !

ni lah header yg deela buat kan tuh :)

sgt comel ! thx deela ,
nti ble free , tlg aja kan plak yeeeee :)
oke , byeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

Wednesday, April 20, 2011

YaNa YassiN | 1st Giveaway

as salam warga blog !
cewahhh ! hahaha !
okay , ni first tyme intan buat GA .
thx to ciknoyis sbb tag intan utk buat GA nih :)
GA ni telah dianjurkan oleh cik yana yassin ...

Klik Banner Utk Join :)

Syarat-syarat utk GA nih sng jeh :
* Letak banner nie dengan link kan ke Entri nie.
* Buat entri dengan tajuk : YaNa Yassin 1st Giveaway
* Follow Blog nie ( senang nanti nak tau psl GA nie )
* Tag 3 org bloggers dan pastikan diowng tau yg diowng di tag eh 
* Link kan Post Entri anda ke Bahagian komen dibawah entri ni.
* Tarikh tutup 30 April 2011
korang tgu ape lg , cepat lah join keyh :)
thx to ciknoyis & cikyana

oke , byeeeeeeeeeeeeeeee :)

Felt Yg Sgt Comel :)

arini sy da dpt felt yg sy order kt cikDeela Ashrawi tu ..
ohh , sgt lah comel felt2 tuh sumeh ! 
order nih sumeh order dri adik n kwn2 dea ...
layan kan aje lah ....
budak2 asrama kan , heeeeeeeeeeeeeeee ^^
jgn mara ye adik2 :DD


ni la felt tuh :)
korang nmpk tak ? 
sory lah , camera tak jelas .
sy bkn gne dslr ponnnnnnnnn !

btw , thx to cikDeela kite yeeee ,
anda mmg sgt kreatif ..
rse mcm nak ambik je sumeh nih ,
xnk bg kt dorg ...
HAHAHA ! jahat kan sy ..

oke lah , byeeeeeeeeeeeee :)

Pancake \percubaan pertama/

hye koranggggggg ...
lame xupdate blog ... dah berhabuk nih ...
fuhhh fuhhh ! :DD
heeeeeeeeeeeeeeeeeee , :)
hari isnin lepas , sy buat pancake !
first trying nih , nseb lah jdi kan -.-'
gebu je mcm sy , pfffttt ^^
okayokay , ni resepi nyeee :)


ni lah pancake yg sy buat tu...

bahan-bahannya ::
225g Tepung Gandum
1 sudu besar Baking Powder
1 sudu teh Gula *ni ikut korang nk manis ke tak la
2 biji Telur *pukul smpai kembang
30g Marjerin *cairkan dan sejukkan
300ml Susu Cair
sedikit Marjerin untuk menggoreng 

cara-caranya ::

-ni cara paling mudah yg sy bg kt korang la ehh . 
sumeh bahan2 tu korang masukkan dalam mixer ,
then putar smpai adunan jadi halus.

\Selamat Mencuba Korang/
byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :)

Monday, April 18, 2011

Easy Come Easy Go :)

Blog Title : Easy Come Easy Go :)

Blog Song : Grenade *title blog inspired by this song :)

muehehehe , lgu blog same ngn budak tuh !
i like it so much babe :)
thx you -__-

Saturday, April 16, 2011

Agenda yang akan dilakukan minggu depan -.-

hye guyssssss ! 
tgl seminggu je lg kt umah nih !
cuti sem da nk abes ! xbest LOL !
huuuuuu , rse mcm xnk blek kolej pon ade .
nk extand cuti bole tak ? smpai 1 mei ? hahaha !
mati kene mara ngn bapak aku nti ;p
okay , back too entry ehh !
ade bbrpe agenda yg belom sy laksanakan !
cuti sbln , tpi bbrpe bnde ni xsempat2 nk buat :)

1st : sy nk wt hairstyling blek rambut sy nih ! mcm nk layer kan jeh , sbb da bosan asyik rmbut cmnih :)
2nd : sy nk bli brg2 keperluan sy utk blek kolej nti ...
3rd : sy nk wallet baru ! hahahaha *bodek mak lah nih ! :DD
4th : ape lg haa nk beli ? heh , tu je lah dulu kot !

lagi satu , nk bodek abah ngn mama , supaya dorg bg sy bwk kete blek kolej :D
harap2 boleh lah :) 
tak lame lg nk dpt lesen full dah ! confirm dapattttttttt :D
oke lah , byeeeeeeeeeeeeeeee :)

Friday, April 15, 2011

present :)

hye korang2 sumeh !
heee , sehat tak? tak sehat jmpe doctor yeeee \tibe2/ :)
dah mlm mcmni bru nk update kan ...
abes nk buat cane , mlm bru dpt idea pon !
heeee :D
mlm ni bkn nk cte ape pon lah , cume psl present yg kami nk bg kt 2 insan yg kami syg <3
okay , sy stat dgn gamba yg 1st yeee :)

ni present utk aisya !
she's my everything !
dea lah akak sy !
dea lah BFF sy !
dea lah sygg sy !
ABS <3 ever sis :)
i love you :)
\harap sis dpt time present yg xsbrpe nih :D/

okay , ni gmba 2nd plak :)


okay , yg ni present for auntie josephine :)
auntie sgt baek ngn fmily kami ,
setiap thun bile hari raye , auntie mesti akn bgi hamper .
then mse dtg rye rumah kami , auntie akn bg mcm2 lg :)
thx so much auntie n uncle !
ni present for CNY ! sory lmbt auntie .
mama bz , xsempat nk bg kt auntie ! heeeeeeeeee .....
trime lah present dari kami ni yeeee <3

oke lah , nk tido !
byeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

nota kaki : esok adik sy balik , rindu kau dik !
smgu kau tk call ktorg kan ? apehal ? bz bebeno ke ?
ktorg sumeh risau kn kau lah dek , even kau dekt je ngn ktorg kan !
esok aku amek kau ehh <3

Thursday, April 14, 2011

cerita LALINK-LALINK !

hee , mesti korang pelik dgn entry tuh kan ,
bukan ape , tdi aku ade bce 1 cte kt fb , 
best cte nih , cte psl Surat Buat Bakal Suami 
\Future Husband Lah/
korang bce lah ehh cte nyee ;)
layan!!!

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).
Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)
Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.

So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersangsudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,
Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surahJuz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,
Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorang suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.

Jangan pulak asyik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku resepi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,
Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!). Tapi syaratnye laling kenalahtolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak.Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alasan pasang dua pulak!

Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,
Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.

Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,
Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la lalingsweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikanblindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,
kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beliLCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorang nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!

Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^

amacam ??? okeh tak ? 
cite nih bkn aku yg buat lah , org laen ..
aku copy jeh nih !
selamat membaca !!!
:) oke , byeeeeeeeeeeeeeee !

Sunday, April 10, 2011

aku xbole nak tido nih -,-''

skg nih jam dah pkul 3.04 pagi .
salu kalau time cmni , mesti da mimpi best2 !
tapi arini tak , tah hape kene agaknyeeee ..
mengade yee mate nih ..
tolong laa lelap wahai mate ku sayang <3
esok sy kene bgn pagi ,
kang lmbt plak sy bgon esok ...
huhuhu ,
oke lah , try utk lelap kan mate ,
byeeeeeeeeeeeee korang ....... <3


dah macam mate panda -_-''

nota kaki : agenda esok ,
nk masak spaghetti goreng basah , 
\menu baru/ 
then buat cup cake for adik sy yg sorg tuh ,
ptg pulak pegi tgok eyna ,
then pegi deting dgn akak sy , acah <3
tata , :)

Untung wanita ini :)




Di malam yang hening , merupakan malam pertama bagi sepasang suami isteri ini, malam penentuan pertarungan hak dan batil...malam yang dinanti2kan oleh sepasang mempelai yang baru hangat diraikan dalam majlis kenduri tengahari tadi.

Alam bagaikan mengerti , hujan rintik-rintik dan sejuk yang nyaman di perkampungan seperti ingin membasahkan kehangatan suami isteri malam ini.

Satu yang mengesankan ialah inilah kali pertama mereka bersua muka , menatap wajah pasangan dengan lebih dekat, menyentuh kulit mulus isteri yang dicintai dan inilah debaran malam pertama bagi mereka.

Sebelum ini , mereka tidak pernah sedekat ini , jika adapun bertemu di hadapan keluarga masing-masing , jika ada pun bertemu bersama kawan-kawan...tidak pernah mereka berjalan beriringan...tidak pernah mereka menjangka bahawa satu perkenalan , satu masa yang singkat terus membawa kepada jinjang pelamin...Alam pernikahan yang begitu asing bagi mereka.

Malam semakin larut....Si suami membasahkan tubuhnya...menyucikan diri , aneh?..bisik isterinya..di malam2 begini yang dingin mengapa perlu membasahkan tubuh?..lebih aneh selepas itu suaminya masuk ke bilik belakang yang kosong...agak lama...sehingga memaksa isterinya mengintip di celahan pintu bilik itu...Alangkah terkejutnya , suaminya seakin mati..kaku dengan gerakan sujud..dan terdengar esakan kecil...umpama merintih.

Dia tahu!, apa yang dilakukan oleh suaminya..dan dia akur...itulah Cinta suaminya yang sejati...dia tidak perlu cemburu dengan cinta itu...ataupun dia pernah berfikir walaupun segunung cintanya pada suaminya...tidak akan sama dengan cinta suaminya di bilik kosong itu..

Dia menunggu....berteleku di atas taburan bunga mawar diatas katil empuk itu.
Si suami keluar dan memandang tepat ke arah isterinya...isterinya menunduk malu..

Isteri : Mengapa awak pilih saya?

Suami : Kerana awak berniqab (memakai purdah)

Isteri : Ramai kan yang berniqab

Suami : Kerana Awak ada Agama

Isteri : Ramai kan yang ada Agama

Suami : Kerana Awak adalah Jodoh ketentuan dari Allah S.W.T

isteri kehabisan soalan...dia tahu jawapan itu tidak ada persoalan lagi.

Suami : Saya jumpa awak yang saya nampak hanya 2 biji mata, saya tak tahu wajah awak dan selepas itu saya terus tidak melihat wajah awak...tetapi saya melihat di rumah awak ..dihadapan ibu bapa awak ..ketika mereka menyaksikan hasrat saya untuk memiliki awak...dan ketika awak membuka niqab...saya tidak perlu tahu selanjutnya wajah awak kerana itu bukan tujuan utama saya memiliki awak.

Isteri : Saya tidak Cantik....

Suami : Baiklah beristerikan perempuan yang berkulit hitam , berbibir tebal...tetapi mempunyai Agama dalam dirinya adalah nikmat yang paling cantik , daripada memiliki isteri yang berkulit mulus , tetapi tiada agama dalam dirinya..tetapi jika cantik dan ada agama itu adalah anugerah Allah kepada saya.Tetapi adakah perempuan sedar ..mereka yang menampakkan kecantikan yang haram mereka dedahkan tetapi akhirnya mereka adalah bahan bakar di neraka kelak...Wana'uzubillah..

Isteri : Saya juga ingin cantik...

Suami : Sayang..kecantikan awak takkan kekal...awak akan dimakan usia..tetapi mahukah awak kekal cantik selamanya?

Isteri: Itu yang saya mahukan...

Suami : Mahukah awak menjadi secantik bidadari...malah lebih dari itu?

Isteri: Perempuan di dunia ini sehabisnya menyolek diri mereka umpama bidadari tetapi adakah mereka berjaya?

Suami : Ada Caranya...malah tidak perlu berhabis ribuan ringgit!

Isteri: Yakah..?, tunjukkan caranya!

Suami : Rasulullah pernah berkata “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.”

Isteri : Saya Kurang faham... dimana alat-alat mekapnya?

Suami : Rasulullah pernah berkata " Dari Anas bin Malik ra bahwa Rasulullah bersabda :
“Jika perempuan solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.” (HR. Al-Bazaar).

Isteri : Bagaimana cantiknya saya di dalam syurga nanti?

Suami : Tolong ambilkan Al-Quran atas meja tu dan Tafsir Ibnu Kathir yang kawan awak hadiahkan tu ...Awak ada wudukkah?

Isteri : Ada...nanti sekejap..

Suami : Lihat Surah Al-Waqiah , "Sesungguhnya kami akan ciptakan mereka secara langsung ". (ayat 35 ) , Ibn Kathir dalam menafsirkan ayat ini menyatakan bahawa wanita baik mereka itu tua atau tidak mereka akan dibangkitkan dengan ciptaan yang baru . Dalam keadan mereka itu muda dan perawan . Ini dikuatkan lagi dengan ayat yang berikutnya " dan kami jadikan mereka itu gadis perawan " (ayat 36)

Isteri : Saya belum dapat bayangkan macam mana cantiknya saya nanti...

Suami : Dalam ayat yang seterusnya Allah berfirman lagi " (–tentang wanita-) penuh cinta (–kepada suami mereka- ) lagi sebaya umur " (ayat 37) . Dalam Ayat ini , Allah menerangkan mereka ini-wanita- terlalu asyik mereka hanya kepada suami mereka sahaja manakala suami mereka juga asyik kepada mereka . Cinta mereka hanya kepada suami mereka sahaja. ( Tafsiran Ibn Abbas)

Isteri : Sohih tu bang...tapi saya nak bayangkan macamana cantiknya saya dalam syurga nanti..

Suami: Baiklah...tunggu sekejap saya ambil kitab hadis , lihat , ini ada Riwayat dari Hadis Tabrani , sambungan dari yang zahir lebih baik dari yang batin...yang saya ceritakan tadi...ingatkah?

Isteri : Oh..ada2 ingat....

Suami : maka bertanya lagi Ummu Salamah : Dengan apa ?–yang menyebabkan mereka lebih baik – Baginda pun bersabda : dengan solat mereka,puasa mereka dan ibadat mereka kerana Allah . Malah Allah memakaikan pada muka mereka cahaya, pada badan mereka sutera, kulit mereka berwarna putih, pakaian mereka berwarna hijau, malah mereka dipakaikan dengan perhiasan berwarna kuning –yakni emas- rantai mereka daripada permata ,sikat mereka daripada emas . Lalu mereka berkata : kami kekal –didalam syurga- dan kami tidak akan mati lagi , kami memperolehi nikmat dan kami tak akan bersedih lagi, kami akan kekal –didalam syurga dan kami tidak akan berpindah , kami adalah orang yang redha dan kami tidak akan marah , beruntunglah sesiapa yang kami (dijadikan )untuknya dan (dijadikan) dia untuk kami . Lalu Ummu Salamah bertanya lagi : Wahai Rasullallah , ada dikalangan kami yang berkahwin dengan dua orang lelaki , atau tiga orang lelaki atau empat orang lelaki (bukan dikumpulkan sekali tetapi merupakan perkahwinan yang kedua selepas kematian , cerai atau lainnya) , kemudian perempuan itu mati dan dapat masuk kedalam syurga begitu juga bekas-bekas suaminya juga masuk syurga , maka siapa yang akan menjadi suaminya (didalam Syurga) , Baginda menjawab : dia akan memilih yang terbaik dikalangan mereka dari segi akhlak . Nah ! Hadis ini dengan jelas menampakkan kelebihan orang wanita daripada bidadari .

Isteri : Alhamdulillah ..baru saya faham...maksudnya jika saya berjaya menjadi wanita solehah dengan ciri2 dari firman Allah dan Hadis ..maka saya akan masuk syurga dan menjadi lebih cantik dari bidadari!

Suami : Wanita yang merupakan ahli syuga juga mendapat nikmat yang tak ternilai banyaknya . Dan nikmat yang diperolehi oleh wanita atau lelaki didalam syurga adalah sesuai dengan fitrah kejadian kejadian mereka. Cubalah kita renungi baik awak atau pun saya , apakah yang amat dihajati oleh kita dan sekiranya kita diberi peluang nescaya kita akan mendapatkannya ? Pada pandangan saya , orang lelaki lebih berhajat kepada wanita manakala wanita pula disamping berhajat kepada suami -akan tetapi kecantikan dan kejelitaan lebih menjadi tumpuan pada mereka . Bukankah semua ini terdapat di dalam syurga ?

Isteri : Saya tahu sedikit dari ilmu yang saya kutip..tetapi ada yang saya lupa, eloklah saya mendengar sendiri dari suami saya!

Suami : Ya ..saya juga muzakarah dengan Awak , lagi satu...bidadari Syurga yang bukan dari kalangan isteri saya akan memarahi awak juga!

Isteri : hah!..bidadari marah saya?..kenapa..macamana awak tahu?

Suami : buka kitab hadis tadi..baca “Janganlah seorang perempuan menyakiti suaminya di dunia, jika tidak, maka bidadari-bidadari isterinya di syurga akan berkata kepadanya : Janganlah kamu menyakitinya, sesungguhnya ia adalah tamu bagimu yang sebentar lagi akan meninggalkanmu untuk berkumpul bersama kami.” (HR. Ahmad dan Tirmidzi dari Mu’adz bin Jabal ra).

Isteri : Wah....saya amat takut jika awak meninggalkan saya di dunia lebih menyedihkan jika saya tidak dapat berjumpa awak di syurga!

Suami : “Harta yang utama adalah lisan yang senantiasa berzikir, hati yang senantiasa bersyukur dan isteri beriman yang membantu suami dalam menegakkan bangunan imannya.” (HR. Ibnu Majah dan Tirmidzi).

Isteri : Alhamdulillah...baru saya faham sejelasnya...terima kasih abang...tetapi itukan banyak persoalan tentang saya...bagaimana saya dalam keluarga yang taat kepada perintah Allah...yang menghidupkan sunnah Rasululullah dan akan mendapat nikmat Syurga...bagaimana dengan diri abang?

Suami : Oh itu masa tidak mengizinkan..biarlah kita berbicara satu bab dengan teliti...insyaAllah esok malam kedua kita bicarakan soal itu ya...nanti kita minta ahli-ahli u-jam tolong buatkan artikel!

Isteri : Asyik2 U-jam...Baiklah...jadi sekarang saya nak tuntut tanggungjawab abang!

Suami : Selamat membaca ya pengunjung u-jam...jangan lupa share artikel ini dan letakkan link u-jam sebagai sumber....penat dah menaip ni...hangpa copy paste ja... =)

Artikel Asal Penulis : Ibnu Rahman

Rujukan : Al-Quran & Hadith , Kitab Muktabar

Friday, April 8, 2011

Miss That Moment Abah :(

Abah ,
akak rindu mase abah sehat dulu ,
abah rajin bawak kitorang jalan2 ,
abah rajin layan kerenah kitorg nih .


Abah , 
sehat lah balik macam dulu ,
akak nak macam dulu2 balek lah abah ,
akak nak kita ramai2 pegi jalan2 ,
akak nak kita spent time same2 dgn yg laen .


Abah ,
akak janji akak belaja rajin ,
nti boleh tolong ubatkan abah ,
nti kita boleh pegi jalan2 macam dulu lagi kan .


Abah ,
dulu mase abah sehat , 
malam2 mesti kite pegi ngeteh kan ,
kat medan selera tu ,
tu kan tempat favourite abah , mama , akak ngn eyna ,
kita mesti ngeteh sampai lewat pagi ,
ohh , akak rindu saat itu abah .


Abah ,
akak harap abah cepat lah sembuh yee ,
we'll love you abah :')


Abah kesayangan K.A.M.I <3

selesai tugas harini :)

tugas jage budak kecik toet harini da selesai , 
dah bgi dea makan ,
da mandikan dea ,
skrg ni mse utk tidokan dea ,
sbb dea dah ngntok .....
jgn sy yg tido dah lah yeeee ...
mls nk cite pnjg lah , korg tgok gmba yg sy sempat snap lps bdk kecik ni mndi :)


budak kecik toet yg gedikkkk :D
budak ni kuat melaram ...


muke nak comel jep ..
memang dea comel pon ;)
macam saya , HAHAHA!!!


xabes2 dgn peace dea ,


nahhh ! muke ngntok dea ,
burok lah budak toet ....

oke lah , byeeeeeeeeeeeee <3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...